Müslirecept

Lyxmüsli

16 - 20 portioner

Ingredienser
  • 5 dl Havregryn
  • 5 dl Rågflingor
  • 1 dl Krossade linfrön
  • 1 dl Havrekli
  • 2 dl Pumpafrön
  • 1 dl Kokosflingor
  • 1 tsk Salt
  • 2 dl Grovt hackade blandade nötter (t.ex pistage och mandel)
  • 1 dl Flytande honung
  • 0,5 dl Rapsolja
  • 2 dl Äppeljuice
  • 200 gram Torkad blandad frukt, (t.ex. russin eller blåbär)
hemmagjord müsli
Tillagning
  1. Blanda alla torra ingredienser utom frukten, häll över honung, olja och juice och rör om tills blandningen är jämt fuktad.
  2. Häll ut müslin på en plåt och rosta den i mitten av ugnen på 200 grader i ca 30 minuter eller tills den känns torr. Rör om med jämna mellanrum.
  3. Låt musin svalna. Häll över frukten och blanda samman.
Förvara i glasburar i kylen.

Müsli med kanel- och honungsrostad havre

ca 6 portioner

hemmagjord müsli
Ingredienser
  • 0,5 dl Havregryn
  • 0,5 dl Hasselnötter
  • 0,5 msk Smör
  • 1 tsk Flytande honung
  • 1 krm Kanel
Tillagning
  1. Hacka nötterna och rosta dem tillsammans med havregrynen i en stekpanna under omrörning några minuter.
  2. Häll i smör, honung och kanel.
  3. Låt müslin svalna och förvara i burkar i kylskåpet.

Nyttig GI-Müsli

ca 12 portioner

Ingredienser
  • 2,5 dl Vatten
  • 0,5 dl Flytande honung
  • 5 dl Havregryn
  • 5 dl Rågflingor
  • 2 dl Solrosfrön
  • 1 dl Linfrön
  • 1 dl Psylliumfrön
  • 1 dl Kokos
  • 1 dl Hackad mandel
  • 1 dl Hackade valnötter eller annan nötsort
  • 1 dl Russin
  • 1 dl Torkad frukt
hemmagjord müsli
Tillagning
  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Blanda vatten och honung i en bunke
  3. Tillsätt resten av ingredienserna förutom russin och torkad frukt
  4. Häll ut i långpanna och grädda i ungen. Rör om ofta.
  5. Låt svalna och rör i russin och torkad frukt
  6. Häll i russin och torkad frukt

Rostad hälsomüsli

hemmagjord müsli
Ingredienser
  • 4 dl Havregryn
  • 1,5 dl Mandel
  • 1 dl Solrosfrön
  • 6 st Torkade aprikoser
  • 6 st Katrinplommon
  • 1 msk Fruktsocker
Tillagning
  1. Sätt ugnen på 150 grader. Blanda havregryn, solrosfrön och fruksocker i en skål.
  2. Grovhacka mandelnoch rör ner i skålen
  3. Bred ut på ett bakplåtspapper och rosta i ugnen ca 15 minuter. Rör om med jämna mellanrum.
  4. Hacka aprikoser och katrinplommon och tillsätt dessa då müslin svalnat något. Förvara i en plast eller glasburk.