Frukost

Att frukosten är den viktigaste måltiden på dagen har alla fått höra hela livet, men visste du att du kan gå ner I vikt och må bättre genom att en nyttigare frukost?

Frukost (eller morgonmål) är dagens första måltid. Det är viktigt att man laddar upp kroppen ordentligt med energi och får igång förbränningen. Utan en bra frukost är det svårt att vara fysiskt aktiv och tänka ordentligt under dagen. Fibrer, frukt, grönsaker och mjölkprodukter är grundstenarna I en bra frukost.

Många äter för lite frukost. Vill man minska sina portioner är det bättre att äta en lättare middag och skippa kvällsmackan. Det ger bättre resultat. Det är svårt att få I sig för mycket frukost eftersom du har hela dagen på dig att förbränna måltiden.

Yoghurt och müsli eller havregrynsgröt är utmärkta frukostalternativ. Likaså mackgor av grovt bröd och ägg. Satsa på nyttigt fett och mycket fibrer! Läs Råd&Röns granskning av Müsli från februari 2013 som listar och jämför innehållet i 101 müslisorter.

Men det finns flera saker du bör undvika att stoppa I dig vid frukosten.

  • För mycket Juice – Juice innehåller C-vitaminer, vilket är bra, men den innehåller även mycket socker. Drick ett litet glas juice eller ännu hellre ät frukt. Då får du både I dig vitaminer och fibrer.
  • Ljust bröd – Ljust bröd är ofta fiberfattigt och mättar dåligt, vilket gör att du måste äta mer. Vilket I sin tur gör att du får I dig för mycket socker. Ät istället grovt bröd med hela korn.
  • Fruktyoghurt – Fruktyoghurten innehåller mycket socker. Välj istälelt en naturel yoghurt och lägg på egna bär. Mycket nyttigare och godare!
  • Socker I kaffe och te – Ger ett onödigt tillskott av tomma kalorier och bör undvikas.

Här hittar du många bra recept på müsli!